Top, je hebt een nieuwbouwwoonst gevonden die helemaal jouw ding is! Je kan eindelijk jouw handtekening onder het compromis zetten. Wat mag je nu verwachten?

Bij de ondertekening van het compromis betaal je 5% voorschot op de aankoopprijs van de woonst, dus op de overeengekomen prijs zonder kosten.

3 maanden na de ondertekening van het compromis wordt de akte verleden bij de notaris, waarbij je de grondwaarde van de woonst + alle kosten betaalt (zie vraag 1. hierboven), minus het reeds betaalde voorschot van 5%.

Vanaf nu betaal je, afhankelijk van het type krediet dat je gekozen hebt, maandelijkse aflossingen aan de bank. Bij de aankoop van nieuwbouw betaalt de bank, tenzij de woning opgeleverd is, de kosten in schijven. De aannemer zal per afgewerkt deel (bv ondergrond, verdieping 1, etc) facturen sturen die de bank betaalt voor jou.

Is de woonst die je aankoopt inmiddels opgeleverd dan betaalt de bank de bouwheer in één keer. Als koper ben je bij een nieuwbouwwoonst bovendien verzekerd van de oplevering van jouw aankoop dankzij de Wet Breyne. Indien de aannemer failliet zou gaan dan wordt een nieuwe aannemer aangesteld om de werken te beëindigen, zonder dat het jou een cent extra kost.