Een nieuwe woning kopen terwijl uw huidige huis nog niet is verkocht? Dan kunt u overwegen een overbruggingskrediet af te sluiten. De bank leent u het benodigde bedrag om een nieuwe woning aan te schaffen, en zodra uw vorige woning verkocht is, betaalt u het kapitaal en de rente onmiddellijk terug. Natuurlijk zijn er enkele voorwaarden aan verbonden. In dit blogbericht leggen we uit wat een overbruggingskrediet inhoudt en hoe het precies werkt.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een kortlopende lening (meestal van enkele maanden tot drie jaar) waarmee u de toekomstige opbrengst van de verkoop van uw woning al kunt gebruiken om een nieuw huis te kopen. In feite leent u dus geld om uw nieuwe woning te financieren wanneer de huidige woning nog niet is verkocht. Zodra uw woning verkocht is en het geld beschikbaar is, lost u het overbruggingskrediet af.

Deze formule wordt vaak gebruikt door jonge gezinnen die hun eerste woning bezitten maar door gezinsuitbreiding behoefte hebben aan een grotere woning. Ze willen deels financiering verkrijgen uit de opbrengst van de verkoop van hun eerste woning, maar ze wachten met verkopen totdat de nieuwe woning gereed is. Met een overbruggingskrediet lenen ze een bedrag dat ze bij de verkoop van de oude woning direct terugbetalen.

Ook koppels wiens kinderen oud genoeg zijn om het ouderlijk huis te verlaten en op zoek gaan naar een kleinere woning, zoals een appartement, maken graag gebruik van een overbruggingskrediet om de aankoop van de nieuwe woning te financieren. Kortom, het is een flexibele kredietvorm die op verschillende momenten in het leven van pas kan komen. Maar hoe werkt een overbruggingskrediet precies?

 

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Wie kiest voor een overbruggingskrediet bij de aankoop van een nieuwe woning, dient met enkele zaken rekening te houden. Ondanks dat er op korte termijn (aangezien u uw huidige woning zult verkopen) geld beschikbaar komt voor aflossing, zijn er natuurlijk ook kosten verbonden aan deze lening.

Bij het afsluiten van een overbruggingskrediet is het belangrijk om over de volgende zaken na te denken:

– Wat verwacht u voor de verkoop van uw huidige woning? Een waardebepaling van uw woning is noodzakelijk voor de bank om het bedrag van uw overbruggingskrediet te bepalen. Indien u uw woning via SOM Vastgoed verkoopt, voeren wij deze schatting gratis voor u uit. De bank kan echter ook zelf een taxateur aanstellen. Het overbruggingskrediet mag nooit hoger zijn dan de waarde van uw woning.

– Heeft u voldoende tijd om uw nieuwe woning gereed te maken? Een overbruggingskrediet heeft een beperkte looptijd, meestal van enkele maanden tot enkele jaren. Als uw nieuwe woning enkele jaren aan verbouwingen behoeft voordat u er kunt intrekken, is een overbruggingskrediet wellicht niet de beste oplossing.

– Kunt u de bijkomende kosten dragen? Gedurende de looptijd van het krediet betaalt u rente (meestal tussen de 2 en 4 procent) over het geleende bedrag. Dit komt bovenop uw huidige hypothecaire lening, waarvoor u gedurende deze periode blijft afbetalen. U krijgt dus tijdelijk verhoogde aflossingen, en het is belangrijk dat u deze financieel kunt dragen. Daarnaast worden er ook dossierkosten in rekening gebracht door uw bank, waarvan het bedrag afhankelijk is van uw financiële instelling.

Tot slot moet u bij de aankoop van een nieuwe woning ook rekening houden met het openstaande saldo van uw huidige lening. Als u uw woning voor €300.000,00 kunt verkopen, maar nog een saldo van €100.000,00 heeft, kunt u slechts €200.000,00 inbrengen voor de aankoop van uw nieuwe huis.

De voordelen en nadelen van een overbruggingskrediet

Het voornaamste voordeel van een overbruggingskrediet is dat het u financiële flexibiliteit biedt bij de aankoop van een nieuwe woning. U kunt het geld dat u later ontvangt bij de verkoop van uw huidige woning nu al gebruiken voor de aanschaf van een nieuw huis.

Tijdens de overbruggingsperiode hoeft u vaak geen kapitaal af te lossen voor uw nieuwe lening, en er is geen notarisinterventie nodig. Dit maakt het relatief eenvoudig om op een kostenefficiënte manier een nieuw droomhuis te kopen met de opbrengst van uw huidige woning. Echter, er zijn ook enkele nadelen verbonden aan een overbruggingskrediet.

 

Nadelen van een overbruggingskrediet:

– Tijdslimiet: U bent gebonden aan een bepaalde tijdslimiet. Als u uw huidige woning niet onmiddellijk verkoopt of als de werkzaamheden in de nieuwe woning uitlopen, kunnen er extra kosten worden aangerekend voor de verlenging van uw krediet. Banken kunnen hiervoor aanzienlijke bedragen in rekening brengen.

– Bijkomende kosten: Er zijn verschillende kosten verbonden aan een overbruggingskrediet. Aan de ene kant zijn er de dossierkosten voor de bank, aan de andere kant betaalt u rente over het geleende bedrag. Deze rente varieert doorgaans tussen 2% en 4% en is afhankelijk van uw financiële instelling.

Ten slotte dient u er rekening mee te houden dat u niet de volledige opbrengst van de verkoop kunt investeren in uw nieuwe aankoop. Bij de terugbetaling van uw overbruggingskrediet wordt het openstaande saldo en eventuele wederbeleggingsvergoeding verrekend.

Of u nu een nieuwe woning wilt kopen of uw huidige woning wilt verkopen, bij SOM bent u steeds aan het juiste adres. Onze specialisten ondersteunen u van A tot Z.