Bijna energie-neutrale woningen, ook wel BEN-woningen genoemd, zijn woningen of appartementen die erg weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en sanitair warm water en een maximaal Epeil (maat voor de energetische prestatie van een woonst) van 30 of lager behalen. Het beetje energie dat toch nog nodig is, komt voornamelijk uit hernieuwbare energiebronnen. Sinds 2021 bepaalt een Europese richtlijn dat alle nieuwe gebouwen BEN moeten zijn. De voordelen zijn dan ook legio:

Met bovenstaande kennis achter de hand neem je alvast een gevleugelde start bij de aankoop van een woonst! Maar hoe ga je nu concreet te werk?

  • Je ervaart een hogere mate van wooncomfort doordat de temperatuur op peil gehouden wordt en er minder warmteverlies en tocht is;
  • Je bent minder afhankelijk van fossiele grondstoffen en geniet van lagere energiefacturen;
  • Door de lage CO2 uitstoot draag je jouw steentje bij aan het milieu;
  • Jouw woonst is in regel met de huidige wetgeving, wat je de zekerheid biedt dat je de komende jaren niet verplicht kan worden extra besparende ingrepen uit te voeren. Bovendien doet jouw woonst het beter in de herverkoop;
  • Tenslotte geniet je ook van subsidies en een korting op de onroerende voorheffing, afhankelijk van het E-peil van jouw woonst:

50% korting op onroerende voorheffing gedurende 5 jaar lang wanneer je woning E20 behaalt;

100% korting op onroerende voorheffing gedurende 5 jaar lang wanneer je woning E10 behaalt.